- Έκδοση : “Die Wehrmacht” (Δυνάμεις Στρατού) – Τεύχος Νο 11 – Βερολίνο 7 Ιουνίου 1941
- Τίτλος δημοσιεύματος : “ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΛΑΔΑ : Διασπάμε την Γραμμή Μεταξά”
- Μετάφραση : Στυλιανή Προφυλλίδου *
Οι τεράστιες δυσκολίες του εδάφους είναι ορατές σε αυτήν τη φωτογραφία. Υπάρχουν λίγα και δύσκολα προσβάσιμα μονοπάτια που οδηγούν στα τραχιά βουνά της Ελλάδας. Μια ομάδα πολυβολητών έχει λάβει θέση. Στη μέση της εικόνας, ένα αυξανόμενο νέφος καπνού υποδηλώνει τον αντίκτυπο μιας βόμβας από Στούκα. Ο καπνός στα δεξιά προέρχεται από δασική πυρκαγιά που προκάλεσαν οι Έλληνες με σκοπό να κάνουν τις γερμανικές επιθέσεις πιο δύσκολες. Στο βάθος η κοιλάδα του Στρυμόνα, η οποία είναι μερικώς πλημμυρισμένη. Ούτε η περιοχή, ούτε οι δασικές πυρκαγιές, ούτε οι πλημμύρες δεν μπορούσαν να εμποδίσουν τις γερμανικές μονάδες να πάρουν τα χέρια τους στη Θεσσαλονίκη, κάτι που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για όλες τις εχθρικές επιχειρήσεις και, κυρίως, για τις προμήθειές, μετά από μόλις τέσσερις ημέρες.
Οι Έλληνες είχαν διανείμει με εξυπνάδα τα Οχυρώματα στα εδάφη του λόφου. Είχαν ονομάσει Γραμμή Μεταξά τις συνοριακές τους οχυρώσεις στην ΒΑ περιοχή, κατά τον θανόντα Πρωθυπουργό τους. Αυτή η γραμμή αποτελείτο στην πραγματικότητα οπό τις πιο σύγχρονες οχυρώσεις που υποστηρίζονταν από τη φύση του δύσκολου εδάφους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ασφάλιζαν το έδαφος με ισχυρό συρματοπλέγμα. Μετά την προετοιμασία του Πυροβολικού, οι Γερμανοί πρωτοπόροι είχαν καταφέρει γρήγορα και διεξοδικά την καταπολέμηση αυτών των οχυρωματικών έργων.
- Εγγονή του πεσόντα Δεκανέα Ηλία Προφυλλίδη, που σκοτώθηκε στις 6/4/1941 στη θέση Τίπιτς του Μπέλλες, Β.Α. του Οχυρού Ιστίμπεη. Στη μνήμη του παππού της.
-
1 Το “μυστικό” του γερμανικού άλμπουμ του 1941
-
2 “Ανθρώπων Ιστορίες – Ο θρίαμβος των ηττημένων”
-
3 Ήρωας του 1941 δίνει τ΄ όνομά του σε ελληνογερμανικό πρόγραμμα ανταλλαγής νεών
-
4 Ψηφιακή αναπαράσταση υπογείου καταφυγίου 12 κλινών
-
5 Το οχυρό Λίσσε το πρωί της 6/4/1941
-
6 Τα σχεδιαγράμματα του Καλλονά για τις επιχειρήσεις στην Ομορφοπλαγιά
-
7 Πως ξέρουμε για τον θάνατο του Ίτσιου στο Π8 του Μπέλλες ;
-
8 ΕΚΠΟΜΠΗ : “Η γερμανική επίθεση, μέσα από τα γερμανικά αρχεία”
-
9 Τίμησαν τους πεσόντες στο Ν.Πετρίτσι Σερρών
-
10 Γερμανικά Αρχεία : Μετά την επίθεση στο Μπέλλες