Τίμησαν τους πεσόντες στο Ν.Πετρίτσι Σερρών

Το ακριτικό Νέο Πετρίτσι Σερρών, στους πρόποδες του Μπέλλες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα,  είναι ένα από τα χωριά με το μεγαλύτερο αριθμό πεσόντων κατά τη γερμανική επίθεση στη “Γραμμή Μεταξά” τον Απρίλιο του 1941.

Συνολικά έντεκα (11) κάτοικοι του Νέου Πετριτσίου, κυρίως επίστρατοι μεγάλης σχετικά ηλικίας που κλήθηκαν να καλύψουν βασικές ανάγκες της άμυνας των συνόρων (μια και μεγάλο μέρος της δύναμής των οχυρών είχε μεταφερθεί το προηγούμενο διάστημα στην Αλβανία για τις επιχειρήσεις κατά των Ιταλών), σκοτώθηκαν τις πρώτες μέρες των επιχειρήσεων στα οχυρά του Μπέλλες.

Μ’ αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη “Μάχη των Οχυρών”, και θέλοντας να διατηρήσει  ζωντανή την ιστορική μνήμη και τη θυσία τους, το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Πετριτσίου αποφάσισε ομόφωνα την τοποθέτηση αναθηματικής μαρμάρινης πλάκας στο κέντρο του χωριού, με τα ονόματά τους.

Ο αριθμός των πεσόντων κατά τη “Μάχη των Οχυρών”, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΔΙΣ και μαρτυρίες συγγενών, και δεν έχει σχέση με τα θλιβερά γεγονότα της περιόδου 1946-1949 επίσης στην περιοχή του Μπέλλες.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Πολιτική Απορρήτου

error: Content is protected !!
metaxasline.gr