Η μάχη του Οχυρού Ρούπελ, κατά τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα (6/4/1941), μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1969, από την εταιρεία παραγωγής «ΑΡΤ ΦΙΛΜ» του Τζέϊμς Πάρις. Συγκεκριμένα αποτέλεσε μέρος της πλοκής της ταινίας «ΟΧΙ», που έκανε πρεμιέρα την 1/10/1969 και κατετάγη 5η μεταξύ των 99 ταινιών που προβλήθηκαν την ίδια χρονιά κόβοντας 602.264 εισιτήρια.
Το σενάριο της ταινίας υπέγραφαν ο Αντώνης Δαυίδ και ο Σταμάτης Φιλιππούλης, ενώ την σκηνοθεσία ο Ντίμης Δαδήρας. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι : Κώστας Πρέκας, Βέρα Κρούσκα, Στέφανος Στρατηγός Χρήστος Πολίτης, Γιώργος Μοσχιδης κ.α.
Η ταινία έλαβε τρία βραβεία (αρτιότερης παραγωγής, φωτογραφίας και κριτικών φωτογραφίας) στο Φεστιβάλ Κινηματογάφου Θεσσαλονίκης το 1969.
Υπόθεση: 1940. Η Στέλλα Σαλβατόρε (Βέρα Κρούσκα), η κόρη του ιταλού πρέσβη (Γιώργος Μοσχίδης) στην Αθήνα, αγαπά τον Δημήτρη Νικολάου (Κώστας Πρέκας), έναν Έλληνα υπολοχαγό. Η επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδας τους χωρίζει. Ο Δημήτρης πολεμά στην Αλβανία και η Στέλλα κλείνεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά την κατάρρευση του μετώπου και την εισβολή των Γερμανών, η οικία Νικολάου επιτάσσεται από τον συνταγματάρχη Σβάιτσερ των SS (Χρήστος Πολίτης), o οποίος βάζει στο μάτι τη Στέλλα. Ο Δημήτρης, ήρωας του Ρούπελ, φεύγει στη Μέση Ανατολή για να συνεχίσει τον αγώνα, αλλά επιστρέφει κρυφά στην Ελλάδα με αποστολή να οργανώσει ένα μεγάλο σαμποτάζ. Όταν συνθηκολογεί η Ιταλία, ο πρώην ιταλός πρέσβης και νυν συνταγματάρχης Σαλβατόρε αυτοκτονεί, αρνούμενος να συνεργαστεί με τον Σβάιτσερ, και ο Δημήτρης μετά τη διάπραξη του σαμποτάζ συλλαμβάνεται και εκτελείται. Μαζί του, δήθεν ως συνεργάτης του, εκτελείται και η Στέλλα, επειδή αρνήθηκε να γίνει ερωμένη του Σβάιτσερ.
Στις σκηνές που αφορούν το Ρούπελ, προβάλλεται η γερμανική επίθεση και οι σκληρές μάχες που ακολούθησαν καθώς και η παράδοση του συγκροτήματος μετά τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς ν’ αποδίδουν τιμές. Ο Στέφανος Στρατηγός, αναπαριστά ουσιαστικά τον διοικητή του Ρούπελ, Ανχη Γεώργιο Δουράτσο. Οι σκηνές γυριστηκαν στα οχυρά Ρούπελ στις Σέρρες και Παρταλούσκα στη Δράμα.
-
1 Το “μυστικό” του γερμανικού άλμπουμ του 1941
-
2 “Ανθρώπων Ιστορίες – Ο θρίαμβος των ηττημένων”
-
3 Ήρωας του 1941 δίνει τ΄ όνομά του σε ελληνογερμανικό πρόγραμμα ανταλλαγής νεών
-
4 Οχυρωμένη τοποθεσία στη Στενωπό του Ρούπελ
-
5 Το οχυρό Λίσσε το πρωί της 6/4/1941
-
6 ΕΚΠΟΜΠΗ : “Η γερμανική επίθεση, μέσα από τα γερμανικά αρχεία”
-
7 Τίμησαν τους πεσόντες στο Ν.Πετρίτσι Σερρών
-
8 Γερμανική καθήλωση πλησίον του Οχυρού Λίσσε
-
9 Κατεστραμμένη σιδηροδρομική γέφυρα ποταμού Στρυμόνα
-
10 Πρόχειρο γερμανικό αεροδρόμιο, στο βουλγαρικό Πετρίτσι