Ψηφιακή Βάση Πεσόντων “Μάχης Οχυρών”

Η διατήρηση και η προώθηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε λαό, που θέλει να έχει συνέχεια στο χρόνο και στο χώρο. Ειδικά ο σεβασμός της θυσίας όσων έπεσαν όρθιοι πολεμώντας γι’ αξίες και ιδανικά, αποτελεί διαχρονικά για εμάς τους Έλληνες ιερό χρέος και υπέρτατο καθήκον. Θέλοντας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους πριν από 80 χρόνια κατά τη «Μάχη των Οχυρών», πολεμώντας με ηρωισμό και αυτοθυσία τις υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις του Χίτλερ, επεξεργαστήκαμε και δημιουργήσαμε μία μοναδική Ψηφιακή Βάση Πεσόντων, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους.

Τα στοιχεία προέρχονται από το αρχείο της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ), τα οποία εμπλουτίστηκαν με πληροφορίες από αναγραφές σε μνημεία και ηρώα στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς και αναφορές σε σχετικές εκδόσεις. Η λίστα θα ανανεώνεται συνεχώς με κάθε νέο στοιχείο που θα τεκμηριώνεται, αφού θεωρείται βέβαιο πως ο αριθμός των πεσόντων κατά τη «Μάχη των Οχυρών» είναι μεγαλύτερος από τους 520 και πλέον που σήμερα είναι επίσημα καταχωρημένοι.

Στόχος μας παράλληλα είναι η κινητοποίηση συγγενών και απογόνων των ηρώων πεσόντων μας, ζητώντας τους να εμπλουτίσουν τη Ψηφιακή Βάση με νέες πληροφορίες, φωτογραφίες και τεκμήρια που θα διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη του αγώνα τους και της θυσίας τους.

Η δημοσιοποίηση της παρούσας Ψηφιακής Βάσης Πεσόντων ευελπιστούμε παράλληλα πως θα ευαισθητοποιήσει τις επίσημες Αρχές, ώστε να ασχοληθούν σοβαρά με την εύρεση των πρόχειρων τάφων των πεσόντων των Οχυρών της “Γραμμής Μεταξά”, της ταυτοποίησης των οστών και της ταφής τους με όλες τις δέουσες τιμές, βάζοντας τέλος σε μία ιστορική εκκρεμότητα δεκαετιών. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πληροφορία, παρατήρηση και διευκρίνιση, που θα συμβάλλει στην προσπάθεια μας για διατήρηση και προώθηση της ιστορικής μνήμης όλων όσων χάθηκαν τον Απρίλιο του 1941 κατά τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα.

H παρούσα ψηφιακή πλατφόρμα χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα πωλήσεων των εκδόσεων της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση και όχι μόνο.

 Γεώργιος Πολύχρους

Ιστορικός – Συνεργάτης Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Πολιτική Απορρήτου

error: Content is protected !!
metaxasline.gr