Σημείο Στηρίγματος Αντλιοστάσιο

  • ΘΕΜΑ : Σημείο Στηρίγματος Αντλιοστάσιο
  • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ :   Οχυρό Παλιουριώνες (Σέρρες)
  • ΠΗΓΗ : Γερμανικά Αρχείο 1941

Η μοναδική φωτογραφία του έργου «Σημείο Στηρίγματος Αντλιοστάσιο» στους ανατολικούς πρόποδες της οροσειράς της Κερκίνης, στη δεξιά όχθη του π.Στρυμόνα  στη Στενωπό του Ρούπελ.

Το έργο αποτελούνταν από το τμήμα του αντλιοστασίου, που με ισχυρή μηχανή έστελνε το πόσιμο νερό στο συγκρότημα των Παλιουριώνων ψηλότερα, και από στέγαστρο διπλού πολυβολείου που κάλυπτε τη διέλευση του δρόμου που οδηγεί στη Βουλγαρία και από τις δύο πλευρές.

Ήταν επανδρωμένο από μία διμοιρία και κατά τη γερμανική επίθεση (6/4/1941) δέχθηκε σφοδρό βομβαρδισμό από την εχθρική αεροπορία και το πυροβολικό, ενώ με τις βολές του απέτρεψε την κάθοδο εχθρικών πλωτών μέσω του π.Στρυμόνα. Οι άνδρες του πολέμησαν ηρωικά και με αυτοθυσία τις πρώτες ώρες της επίθεσης και στο σημείο αυτό πέφτουν οι πρώτοι νεκροί (ένας λοχίας και δύο στρατιώτες) της μάχης στη Στενωπό του Ρούπελ.

Στη φωτογραφία, από γερμανικά αρχεία του 1941, διακρίνεται η νότια πλευρά του πολυβολείου και χαμηλότερα η μικρή είσοδος. Την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) το πολυβολείο καταστράφηκε. Σήμερα διασώζεται το νότιο τμήμα του (έγχρωμες φωτογραφίες).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Εάν γνωρίζετε περισσότερες πληροφορίες για τη φωτογραφία και το θέμα της, σχολιάστε παρακάτω η επικοινωνήστε μαζί μας στο metaxasline1941@gmail.com.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Πολιτική Απορρήτου

error: Content is protected !!
metaxasline.gr