ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ήταν Απρίλιος του 1941, που μια χούφτα Έλληνες, υπερασπίστηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία τις «Μακεδονικές Θερμοπύλες», στο Ρούπελ και στα υπόλοιπα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», απέναντι στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές.
Ήταν αυτοί που δεν δίστασαν να πουν στους Γερμανούς: «Τα οχυρά δεν παραδίνονται. Καταλαμβάνονται». Έτσι απάντησε ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, διοικητής του οχυρού Ρούπελ, όταν ο εχθρός του ζήτησε να εγκαταλείψει τον αγώνα και να παραδώσει το συγκρότημα.
Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η «Μάχη των Οχυρών», σε συνδυασμό με τη «Μάχη της Κρήτης» που ακολούθησε, διατάραξαν το σχεδιασμό του Χίτλερ για την σχεδιαζόμενη επίθεση στην Ρωσία, με γνωστά ολέθρια αποτελέσματα για τη ναζιστική Γερμανία.
Ακριβώς 80 χρόνια μετά από τη «Μάχη των Οχυρών» (6-10/4/1941) και το δεύτερο «ΟΧΙ» των Ελλήνων, τιμούμε τη σημαντική αυτή επέτειο με τη λειτουργία της παρούσας διαδικτυακής πλατφόρμας, που φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα γεγονότα εκείνα, που συνεχίζουν να συγκινούν έως τις μέρες μας.
Βασικός μας στόχος είναι, να συγκεντρώσουμε σ’ ένα σημείο, κείμενα, φωτογραφικό – κινηματογραφικό υλικό, ιστορικά τεκμήρια κ.α. που σχετίζονται τόσο με τη «Μάχη των Οχυρών», όσο και με την κατασκευή της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα.
Μια γνωσιακή βάση ουσιαστικά, ανοιχτή και προσβάσιμη στον καθένα και στην καθεμία με στόχο την ιστορική γνώση και τη διάδοσή της. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε συνεργασία με ιστορικούς, μελετητές, συλλέκτες κ.α.
Μπορείτε και εσείς να συμβάλλετε στην προσπάθειά μας, είτε αποστέλλοντας απευθείας σχετικό υλικό προς ανάρτηση (κείμενα, φωτογραφίες, τεκμήρια (έγγραφα, χάρτες, επιστολές κ.α.), βίντεο), είτε βοηθώντας στην τεκμηρίωση με πληροφορίες για το υλικό που δημοσιοποιείται.
Παράλληλα μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε μία βάση δεδομένων για τους πεσόντες αλλά και όσους έλαβαν μέρος στη «Μάχη των Οχυρών», ζητώντας από τους απογόνους τους πληροφορίες και ενθύμια, που θα διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη του αγώνα τους και βέβαια τη θυσία τους.
Η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, δραστηριοποιείται από το 2016 στο βόρειο τμήμα των Σερρών, που υπάρχουν οκτώ από τα 21 συγκροτήματα της «Γραμμής Μεταξά» και τον Απρίλιο του 1941, δέχτηκαν το κύριο κύμα της γερμανικής επίθεσης. Στους βασικούς καταστατικούς της στόχους, περιλαμβάνονται και η υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς και στη διάσωση και ανάδειξη των εγκαταλελειμμένων οχυρώσεων του Β΄ Π.Π. μέσω προώθησης του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης, που μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά για τις απομακρυσμένες τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει και συνεργάζεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ, αλλά και την Τ.Α.
H παρούσα ψηφιακή πλατφόρμα χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα πωλήσεων εκδόσεων της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση και όχι μόνο.
Πιστεύοντας πως η ιστορία διδάσκει και πως ενίοτε επαναλαμβάνεται, σας καλωσορίζουμε.
Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση