Οι ήρωες του 1821 στα οχυρά της “Γραμμής Μεταξά”

Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες τα υπόγεια καταφύγια των συγκροτημάτων της “Γραμμής Μεταξά”, κοσμούσαν πίνακες με προσωπογραφίες Ηρώων του 1821.

Από το έργο και τη θυσία τους εμπνέονταν εκείνοι που κλήθηκαν το 1941,  120 χρόνια ακριβώς μετά την Επανάσταση του 1821, να πολεμήσουν και πάλι “υπέρ πίστεως και πατρίδος”, προκειμένου να υπερασπιστούν  όσα  πέτυχε και τους “κληροδότησε” η  γενιά της Εθνεγερσίας, αλλά και όσων ακολούθησαν.

Όταν στις 6/4/1941 οι λιγοστοί υπερασπιστές των οχυρών της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου κλήθηκαν στο δικό τους ραντεβού με την ιστορία, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που -τρέχοντας στην πρώτη γραμμή στα πολυβολεία και στις αντεπιθέσεις-  κοντοστάθηκαν  μπροστά στις εικόνες των Ηρώων του 1821, προκειμένου  να πάρουν θάρρος αλλά και να τους δώσουν μια νοερή υπόσχεση,  που τελικά  τήρησαν στο έπακρο …

Ο γνωστός εικονογράφος Σπύρος Ζαχαρόπουλος, δημιουργός του έργου “Ρούπελ 1941. Το Κόμικ”  εμπνεύστηκε το σμίξιμο του 1821 και του Αγώνα της Ανεξαρτησίας με το 1941 και τη “Μάχη των Οχυρών”. Τον ευχαριστούμε !!!

metaxasline.gr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Πολιτική Απορρήτου

error: Content is protected !!
metaxasline.gr