Ιταλικά Επίκαιρα : Η γερμανική επίθεση στη “Γραμμή Μεταξά”

Ένα μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο από την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και την “Μάχη των Οχυρών” (6-10/4/1941). Πρόκειται για τα ιταλικά “ΕΠΙΚΑΙΡΑ”, που αν και κάνουν λόγο για επιχειρήσεις σε συγκροτήματα της Θράκης (προφανώς Εχίνου και Νυμφαίας) τα περισσότερα κινηματογραφικά πλάνα -από γερμανικές πηγές- παρουσιάζουν τη Στενωπό του Ρούπελ και τη γερμανική επίθεση στο Μπέλλες.

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την προσπάθεια των Γερμανών, να περάσουν τα συρματοπλέγματα και να προσεγγίσουν τα Οχυρά, κάνοντας χρήση φλογοβόλων.

Τα ιταλικά “ΕΠΙΚΑΙΡΑ” ήταν παραγωγή του Ινστιτούτου Luce (“Light Unione Cinematografica Educativa”)  που ιδρύθηκε από το φασιστικό καθεστώς στην Ιταλία το 1924, με στόχο  την παραγωγή και διανομή ταινιών και ντοκιμαντέρ που προορίζονται να προβληθούν σε κινηματογράφους.

Είναι γνωστό ότι υπήρξε ένα ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας του φασιστικού καθεστώτος , θεωρείται ως το παλαιότερο δημόσιο ίδρυμα αφιερωμένο στην παραγωγή και διανομή κινηματογραφικού υλικού για διδακτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Πολιτική Απορρήτου

error: Content is protected !!
metaxasline.gr