Ήρωας του 1941 δίνει τ΄ όνομά του σε ελληνογερμανικό πρόγραμμα ανταλλαγής νεών

Με στόχο την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αμοιβαία συμφιλίωση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο οργανισμός Euphoria  υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγής νέων, ανάμεσα στις δύο χώρες. Το πρόγραμμα φέρει την ονομασία του πεσόντα ήρωα κατά τη «Μάχη των Οχυρών» Αναστάσιου Μανούδη, από το χωριό Άγιος Πέτρος Κιλκίς, συγγενείς του οποίου αποτελούν μέλη του Δ.Σ. του συγκεκριμένου οργανισμού που εδρεύει στην Αθήνα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα  απευθύνονται σε νέους ηλικίας 15-30 ετών Έλληνες και Γερμανούς και λαμβάνουν χώρα σε Ελλάδα και Γερμανία.

Ο Αναστάσιος Μανούδης του Αποστόλου, γεννήθηκε το 1916 στην Ανατολική Θράκη και το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ορφανός πλέον από πατέρα μεταφέρθηκε στο χωριό Άγιος Πέτρος Παιονίας Κιλκίς μαζί με την μητέρα του και τον αδερφό του. Το 1941 πολέμησε στον Στρατιωτικό Τομέα Μπέλες. Φονεύθηκε στη μάχη κοντά στο χωριό Ανατολή Σερρών από τον γερμανικό στρατό τον Απρίλιο του 1941.

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, ο στρατιώτης Αναστάσιος Μανούδης από την 6η Απριλίου του 1941 πολεμούσε μια μικρή διμοιρία του πεζικού στο πολυβολείο που ήταν κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή του χωριού Ανατολή Σερρών. Στις 9 Απριλίου και ενώ η τιτανομαχία στα οχυρά, συνεχιζόταν, τα μηχανοκίνητα και τα τανκς της στρατιάς του στρατάρχη Λιστ, αφού κατηφόρισαν με ταχύτητα από τη Στρώμνιτσα και τη Γευγελή, βρέθηκαν στα νώτα των Ελλήνων και στις 08.00 τα άρματα της 2ης βαριάς θωρακισμένης μεραρχίας με διοικητή τον αντιστράτηγο Φον Φάιφελ κομμάτιαζαν την ησυχία του ανοιξιάτικου πρωινού με το δαιμονικό θόρυβο των μηχανών τους και έμπαιναν στη Θεσσαλονίκη.

Ύστερα από την διαταγή του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, που στάλθηκε από το μεσημέρι της 8/4/1941 στο τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας, σταματούσαν οι εχθροπραξίες σε όλο το μέτωπο του Αξιού. Οι κάτοικοι ενημερώνουν την μικρή διμοιρία για την παύση πυρός. Οι στρατιώτες της διμοιρίας οπισθοχωρούν ενώ ο λοχαγός και ο στρατιώτης Αναστάσιος Μανούδης παραμένουν στο πολυβολείο για να το υπερασπιστούν μέχρι τέλους. Ο λοχαγός και ο στρατιώτης αφήνουν την τελευταία τους πνοή με χαριστική βολή από Γερμανούς στρατιώτες και γράφουν ιστορία με την γενναιότητα τους. Ο στρατιώτης Αναστάσιος Α. Μανούδης ήταν 24 ετών.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Πολιτική Απορρήτου

error: Content is protected !!
metaxasline.gr